sunnuntai 30. maaliskuuta 2008

EAA PIIRILEVYKAAVIO


Tämän yksinkertaisen piirikaavion avulla on mahdollista tutustua nykyisin käytettäviin SMD-palavastuksiin ja suorittaa vastuksiin liittyvät mittausharjoitukset. Kuudesta vastuksesta saadaan jo monta erilaista kytkentää.

EAA PINTALIITOSKOMPONENTIT (passiiviset)


Kuvassa lajitelma passiivisia SMD-komponentteja, joista tarinaa sitten jatkossa. Lähinnä komponenttien tunnistaminen ja niiden ominaisarvojen selvitys on elektroniikan oppimisen pääkohteita.

tiistai 25. maaliskuuta 2008

EAA KIRCHHOFFIN 2. LAKI


Tämä Kirchhoffin laen soveltaminen etsittäessä vikaa virtapiiristä, on hyvin käyttökelpoinen. Mittausarvojen tulkinta tuota määritelmää soveltaen tuottaa usein tuloksen.

EAA HEHKULAMPUN VIRTA


Hehkulampun virta saadaan selville jakamalla teho P käyttöjännitteen arvolla U. Jos halutaan selvittää lampun resistanssi sen palaessa, jatketaan laskua ohmin lain mukaan, R= U/I. Tai sitten suoraan U toiseen per P.

EAA LED-diodin TEHO


LED-lampun teho on taas selvitettävä perinteisellä kaavalla, koska sen resistanssi ei ole yksikäsitteinen, vaan se muuttuu siihen vaikuttavan jännitteen vaikutuksesta.

EAA SÄHKÖTEHO R:n AVULLA LASKETTUNA


Tehon laskeminen vastuksessa käy helpoiten mittaamalla vastuksessa syntyvä jännitehäviö ja laskemalla siitä teho, koska vastuksen resistanssin näkee siinä olevista merkinnöistä. Samoin jos tiedetään vastuksen läpi kulkeva virta, teho voidaan laskea yksinkertaisesti.

maanantai 24. maaliskuuta 2008

EAA SÄHKÖTEHO


On hyvä tietää kaikkien elektronisissa kytkennöissä olevien komponentien tehon kesto. Varsinkin kun rakennellaan erilaisia kytkentöjä.
Valmiissa käyttölaitteesa teho on aina ilmoitettu ja yksittäiset komponentit ovat mitoitetut riittävän kestäviksi tehon kulutuksen suhteen.

EAA VASTUKSEN VIRTA


Valmiissa kytkennässä on helpoin tapa tutkia piirin virtoja, mitata tunnetun vastuksen aiheuttama jännitehäviö ja tästä laskemalla saada virta selville. Myös haarautuvissa virtapiireissä tämä systeemi pätee kokonaisvirran selville saamiseksi.

lauantai 22. maaliskuuta 2008

EAA Ohmin lain käyttö


Soveltamalla peruskaavaa saadaan aina kolmas tekijä selville kahden tunnetun tekijän avulla. Jos tunnetaan piirin virta ja resistanssin suuruus, jonka läpi virta kulkee, on jännite näiden tekijöiden tulo. Jos taas tunnetaan virta ja resistanssissa syntyvä jännitehäviö, on resistanssin suuruus jännitteen suuruus jaettuna virran suuruudella. Laskuissa käytetään suureiden perusyksiköitä, voltteja, ampeereita ja ohmeja.

EAA Ohmin laki


Nyt otetaan esille säännöt, joiden avulla edellä saatuja mittaustuloksia voidaan käsitellä. Jännitteen, virran ja resistanssin sitoo toisiinsa Ohmin laki. Sen avulla saadaan aina selville kolmas tekijä, kun kaksi muuta tiedetään. Tuossa kuvassa on yksinkertainen virtapiiri ja siihen liittyvä laskukaava, jolla virta saadaan selville, kun jännite ja vastuksen resistanssi tunnetaan. Jos jännite on yksi voltti ja vastuksen resistanssi yksi ohmi, kulkee vastuksessa yhden ampeerin virta.

VIRTAPIIRIN MITTAUKSET 5; LED:in jännitehäviö


LED-lampussa tapahtuva jännite-häviö mitataan aivan samoin kuin vastuksessakin tapahtuva häviö. Jännitemittari kytketään LED-lampun rinnalle. LED:in väri määrää, kuinka suuri jännite tarvitaan LED:in saamiseksi valaisemaan sopivalla kirkkaudella.

VIRTAPIIRIN MITTAUKSET 4; vastuksen jännitehäviö


Mittauksia jatketaan tutkimalla piirissä tapahtuvia jännitehäviöitä. Pariston antama jännitehän kuluu vastuksen ja LED-lampun aiheuttamiin jännitehäviöihin. LED-lampun niin sanottu "etuvastus" kuluttaa jännitteestä sellaisen osan, että LED:lle jää sopiva jännite. Tässä kytkennässä tuo jännitehäviö on noin 3 volttia.

VIRTAPIIRIN MITTAUKSET 3; virran mittaus


Nyt mitataan piirissä kulkeva virta. Virtapiiri yhdistetään amperimittarin kautta, ohittamalla painikekytkin. Nyt riittää mittariin tuleva ja siitä lähtevä johdin, kun muussa tapauksessa johtimia tarvitaan kolme, kuten mittausosiossa osoitetaan.
Virta kulkee nyt mittarin, vastuksen ja LED-lampun kautta paristoon. Mittarin valintakytkin on tasavirran mittausasennossa ja näyttää virran suuruuden 6,3 mA.

torstai 20. maaliskuuta 2008

VIRTAPIIRIN MITTAUKSET 2


Tässä nähdään kuinka pariston kuormitus vaikuttaa sen antamaan jännitteeseen. Paristossa tapahtuva jännitteen alenema on 4,89 - 4,83 volttia.
Se ei ole kovin paljon, mutta myöskin kuormittava virta on kovin pieni.

VIRTAPIIRIN MITTAUKSET 1


Tässä suoritetaan kuormittamatto-man pariston jänniteen mittaus. Kun sitten mitataan kuormassa tapahtuva jännitehäviö, saadaan selville kuinka paljon pariston sisäinen vastus (Ri) hukkaa jännitettä.

PIIRILEVY MITTAUKSIIN


Tällä piirilevyllä tehdään elektro-niikkaan liittyviä mittauksia. Mitataan pariston kuormittamaton jännite, kuorman yli vaikuttava jännitehäviö, yksittäisten komponenttien jännite-häviöt, sekä piirin virta.

tiistai 18. maaliskuuta 2008

maanantai 17. maaliskuuta 2008

EAA VIRTAPIIRIN KYTKENTÄ


Nyt siirrytään sitten vähäksi aikaa käytännön asioihin, ja katsotaan kuinka edellä kerrotut asiat yhdistyvät. Tässä on esittelyssä yksinkertainen virtapiiri, jonka tehtävänä on sytyttää LED-lamppu kun kytkintä painetaan. Koska kokeilussa käytetään 4,5 voltin paristoa, niin LED:in virtaa on rajoitettava vastuksella. Vastus "hukkaa" osan käyttösähköstä ja LED-lampulle jää vain sen tarvitsema osa jännitteestä. Tulokset nähdään mittauksissa.

EAA VASTUKSEN MITTAAMINEN


Pintaliitosvastusten koodit ja kokotiedot löytyvät toisaalta blogistani, kohdasta SMD-komponentit.

EAA RESISTANSSI


Vastus on yleisin komponentti elektroniikan kytkennöissä. Sen tehtävänä on rajoittaa virta-arvo sopivaksi tai tehdä johonkin piirin pisteeseen oikean suuruinen jännite jännitejaon avulla.

EAA VIRRAN MITTAAMINEN


Virran mittaaminen on vaikeimmin opittavia asioita elektroniikassa. Vaikka kuinka asiaa yrittäisi tähdentää, niin virtamittari kytketään volttimittarin tavoin kulutuslaitteen rinnalle. Yleensä tällöin virtamittarista palaa sen sisällä oleva sulake. Jos taas virtapiirin muut komponentit rajoittavat virran mittarin mitta-alueelle, niin kulutuskohde on lähes oikosuljettu virtamittarin sisäisellä vastuksella. Virtamittarin sisäinen vastus Ri on vain osaohmeja, kun taas volttimittarin sisäinen vastus on 1 megaohmi.

EAA VIRRAN ILMENEMINEN


Myös kemiallisissa prosesseissa nähdään sähkövirran vaikutus.

EAA VIRTA


Tämä ei tietysti ole tavallisin tapa tutkia virtaa, mutta se antaa oivallisen kuvan sähkön ja magnetismin yhteiselosta.

EAA JÄNNITTEEN MITTAAMINEN


Jännitteen mittaus on yksinkertainen tapa todeta sähkövarauksen olemassa olo. Pariston jännitteen mittaus ilman kuormittavaa virtaa ei anna oikeaa kuvaa pariston varaustilasta. Vaikka pariston napajännite on lähes nimellisjännitteen suuruinen, laskee jännite kuormitettuna huomattavasti. Tämä johtuu pariston sisäisen vastuksen kasvusta sen käytön vaikutuksesta.

EAA YLEISMITTARI


Mittarilla voidaan jännitteen lisäksi mitata myös sähkövirtaa, vastuksen resistanssia ja jopa transistorin vahvistusta.

lauantai 15. maaliskuuta 2008

EAA; jännitteen toteaminen


Tässä on yksinkertainen tasajännitteen toteamiseen sopiva laite pintaliitostekniikan harjoitteluun.

EAA; jännite


Tasasähköä antavia sähkölähteitä ovat myös akut. Niitä on hyvin monissa elektronisissa laitteissa.

EAA; sähkölajit


Vaihtosähkön tärkeä ominaisuus on vielä taajuus, eli vaihtelujaksoa sekunnissa.

EAA alkujuonto


Tuossa kuvassa on sanottu kaikki mitä näin alkuun haluan sanoa !

EAA esittely, kansilehti


Tässä laitan blogiini vähän ohjeita sellaisille henkilöille, jotka haluavat aloittaa elektroniikkaharrastuksen.